Tuesday 29 October 2019

Cara Buat Pes Tomyam Paling ‘Kaw’, Dah Tak Payah Beli Di Restoran Thai Lagi


Peminat tomyam memang ramai sebab tu banyak saja restoran Thai di sini. Masakan ini dah sinonim dengan lidah kita.

Memang boleh dibeli tapi kalau asyik makan tomyam dari restoran bosan juga. Lagipun selalu saja hidangan ini kalau dibeli tak kena dengan selera kita yang mahukan tomyam kaw.

Ha… kalau nak tomyam yang kaw dan meletop rasanya kenalah buat sendiri. Melalui carian resepi di Facebook, pes tom yam dari Puan Norashikin Bt Hasan inilah paling popular. Ia dikongsi hampir berpuluh ribu pengguna di laman sosial ini. Sah sedap kalau macam ni kan!

Buat pes lagi jimat, sekali buat boleh disediakan banyak kali dan mudah pula. Sesuai sangat untuk ibu bekerja yang tak punya banyak masa untuk memasak. Selamat mencuba! 


Bahan-bahannya ialah:

2 biji bawang besar
4 batang serai (letak lebih kalau serai kurus)
2 biji cili hidup merah
5 hiris lengkuas
7 helai daun limau purut (dikira secara tak bercantum)
4 sudu makan udang kering
10 ekor ikan bilis ( jika suka kalau nak lebih rasa kaw kaw seafood)
4 inci belacan
3 sudu cili kering siap kisar
Air asam jawa, gula perang, garam asli

Cara Penyediaan:

1. Masukkan semua bahan (kecuali air asam jawa, garam dan gula) ke dalam pengisar. Kisar sampai lumat.

2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis sampai pecah minyak. Guna api perlahan. Waktu ini bau tomyam akan naik.

3. Bila pecah minyak, masukkan air asam jawa, dan gula perang. Kacau.

4. Tutup api. Masukkan garam asli (saya suka pakai garam asli sebab ia bersifat detox, boleh buang toksin berlebihan dalan badan)

5. Apabila pes dah sejuk masukkan dalam botol dan simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama.

INFO

Jika suka tom yam yang pedas, sewaktu memasak masukkan cili padi mengikut kepedasan yang diingini.

Kredit: fb Norashikin Bt Hasan


from Sehinggit Media News https://ift.tt/32Z1Gzg
via IFTTT