Tuesday, 30 May 2017

Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Sos Pencicah Thai, Rupanya Cukup Mudah!


Nak buat sos pun kena ada ‘bakat’ tetapi kalau ikut resepi yang dikongsikan oleh Puan Alawiyyah Hamilludin Nordin ini, pasti anda rasa puas! Untung-untung boleh buat bisnes sebab senang dan rasanya sedap luar biasa! Sesuai dimakan dengan cucur waktu petang-petang ni. Jom tengok bahan apa yang anda perlu sediakan…

Bahan-bahan:

3 Ulas bawang putih dikopek kulit

2 cili merah (kalau nak lebih pedas tambah dua atau tiga cili padi merah)

1/2 cawan gula pasir

3/4 cawan air

1/4 cawan cuka

1/2 sudu besar (tbsp) garam

1 sudu besar tepung jagung dicairkan dengan 2 susu besar air.
Cara-cara:

1. Kisar semua bahan-bahan di atas kecuali tepung jagung.

2. Masak kisasran tersebut dengan api yang sederhana.

3. Bila mula mendidih masukkan cairab tepug jadung dan kacau sehinga tepungnya masask dan kelihatan likat. Sos perlu sentiasa dikacau selama 1 minit.

4. Biarkan sos sejuk dan masukkan dalam botol kedap udara dan simpan di peti sejuk.

Selamat mencuba!

Sumber: Mingguan Wanita


from Sehinggit Media News http://ift.tt/2qxRPRC
via IFTTT